تاریخ : جمعه, ۲۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳ 10 ذو القعدة 1445 Friday, 17 May , 2024

آخرین اخبار

اطلاعیه شماره ۲ شرکت آبفا اهواز سفر حجت الاسلام دکتر هدایی به شهرستان مسجدسلیمان تجلیل از معلمان و حامیان فرزندان ایتام تحت پوشش خیریه زنده یادان احمد و مریم رضایی هفتکل نود و هشت ساله شد / تولدت مبارک اولین کوچه محیط زیستی مسجدسلیمان الگویی برای مشارکت مردمی نفت مسجدسلیمان برای صعود نیاز به حمایت مدیران و همدلی بین مسئولین شهری و استانی دارد سیاوش اکبرپور سرمربی استقلال ملاثانی: روز تاریک و شوم فوتبال خوزستان را دیدیم ابراهیم اشکش سرمربی نفت مسجدسلیمان : به استان ت خیانت کردی آقای پورموسوی تقدیر فرماندهی انتظامی مسجدسلیمان از کودکان خوش ذوق سایبری سکان مدیریت شهرداری به فرزند مسجدسلیمان سپرده شد نصب سیستم فرکانسی انتقال اطلاعات فرآیندی چاه گازی از طریق خط لوله جریانی در شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان انتصاب ۲ عضو جدید در هیئت رئیسه فدراسیون ورزش‌های همگانی اولین نشست اعضای هیئت رئیسه فدراسیون ورزش‌های همگانی در سال ۱۴۰۳ برگزار شد نشست اعضای انجمن تکواندو کارگری استان خوزستان با حضور مهندس عباس علوانی دبیر هیئت ورزش کارگری استان خوزستان برگزار گردید فرخ نیا سرمربی پیشکسوتان ایذه جوانان‌ فولاد خوزستان در اندیشه قهرمانی امیر سرتیپ دوم سعید امیری مدیرعامل باشگاه رعد پدافند هوایی ارتش منصوب شد دعوت بازیکنان مستعد و پرورش یافته در باشگاه آزادگان مسجدسلیمان به اردوی تیم ملی جوانان+اسامی و عکس شهردار نفتی، فرصتی مناسب برای تبادل دانش و خدمات برای مسجدسلیمان/ آیا علی جعفری پیشنهاد شورای اسلامی شهر را میپذیرد؟ عبداله جلیلی کیا به سمت “سرپرست آموزش و پرورش ناحیه ۴ اهواز” منصوب شد

5

دیپلماسی به دنبال کشیدن افسار اسب وحشی دلار/ امیدپاشی به جای ارزپاشی؛ اخبار برجام و عراقچی نرخ ارز را پایین می آورند؟

  • زمان تقریبی مطالعه این خبر : 3 دقیقه
  • کد خبر : 14666
  • 09 اسفند 1401 - 5:12
دیپلماسی به دنبال کشیدن افسار اسب وحشی دلار/ امیدپاشی به جای ارزپاشی؛ اخبار برجام و عراقچی نرخ ارز را پایین می آورند؟

تیم سیاست خارجی کشور تلاش دارد شرایط دیپلماسی کشور را مساعد نشان داده و حداقل از موج بدبینی به توافق هسته ای کاسته و شرایط را مجدد به دوران تعلیق بازگرداند تا از این طریق، التهاب بازار ارز کم شده و قیمت دلار کاهش یابد.

حسین نیازبخش- در حالیکه قیمت دلار با سرعت در حال افزایش است، تیم دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در تلاش است که مانع از افزایش قیمت ارز شود. شاید این گزاره کمی عجیب باشد، چرا که کنترل نرخ ارز وظیفه اصلی و اولیه وزارت اقتصاد و به خصوص بانک مرکزی است‌. با این حال، به نظر می رسد افزایش کنونی قیمت دلار بیشتر سیاسی باشد تا اقتصادی. حداقل، این رایی است که دولت تا حدی بر آن صحه گذاشته و بر آن تاکید کرده است.

دیپلماسی می تواند افسار اسب سرکش ارز را مهار کند؟

در چند روز اخیر، مسئولان ارشد دولت سیزدهم بارها تکرار کرده اند که جهش نرخ ارز و قیمت دلار واقعی نیست و از شرایط ارزی حقیقی کشور فاصله دارد. مسئولان اقتصادی دولت به سرمایه‌گذاران ارز هشدار دادند و تاکید کردند که قیمت فعلی ارز حبابی است که ممکن است به زودی بترکد. در واقع، از نظر مسئولان، جو روانی بازار که خود حاصل شرایط سیاسی و دیپلماتیک کشور است، باعث جهش قیمت ارز شده و به محض بهبود این اوضاع، قیمت ها تا حد زیادی کاهش می یابند.

اگرچه این ادعا ناقص است و نمی تواند تمام جنبه های مساله دلار و افزایش نرخ ارز را پوشش دهد اما اتفاقاتی در دو روز اخیر رخ داده که تا حدی این ادعا را تایید می کند. دو روز قبل در حالیکه قیمت دلار از ۶۰ هزار تومان عبور کرد، شایعه ای مبنی بر اضافه شدن عباس عراقچی به تیم وزارت امور خارجه و همراهی با حسین امیرعبداللهیان منتشر شد. عراقچی مذاکره کننده ارشد مذاکرات هسته ای در دوره وزارت محمد جواد ظریف و ریاست جمهوری حسن روحانی بود و بسیاری او را طراح برجام می دانند. عراقچی از موافقان پر و پا قرص توافق هسته ای با غرب است. به همین دلیل، شایعه اضافه شدن او به تیم دیپلماسی بسیاری را به این فکر انداخت که قرار است دولت به میز مذاکرات هسته ای بازگردد و توافق جدیدی با غرب امضاء کند. این اتفاق باعث شد چند ساعتی قیمت دلار پایین بیاید. به محض تکذیب این خبر، مجددا قیمت ارز افزایشی شد.

این اتفاق نشان داد که شرایط بحرانی فعلی بازار ارز نه فقط اقتصادی بلکه اقتصادی – دیپلماتیک است. در واقع، با بیشتر شدن احتمال نابودی برجام و مذاکرات هسته ای، بازار بیش از پیش از شرایط تعلیق خارج شد (در این باره اینجا بخوانید) و هر لحظه بیشتر حالت دفاعی و بدبینانه به خود گرفت. این اتفاق باعث ورود شوک به بازار ارز و تصاعدی شدن نرخ ها گردید. این اتفاقی است که در سال ۹۶ الی ۹۸ و ۹۹ الی ۱۴۰۰ نیز دو بار رخ داد. خروج ترامپ از توافق هسته ای و وخیم شدن روابط ایران و آمریکا باعث جهش نخست دلار شد. با روی کار آمدن بایدن و افزایش امیدها در رابطه با احیای برجام، دلار مدتی در حالت تعادلی ماند اما با پایان عمر دولت و فهم این نکته که احتمالا توافقی رخ نخواهد داد مجددا افزایشی شد.

اگرچه شکی نیست که افزایش قیمت ها و تورم فعلی و تشتت در بازار ارز بیش از هر چیز حاصل کمبود نقدینگی در بازار، تحریم، سیاست های اشتباه اقتصادی دولت و چاپ بی حساب و کتاب پول است اما نباید از خاطر برد که اولا بخشی ار این اتفاقات معلول شرایط دیپلماتیک کشور است و ثانیا، ناامیدی و جو بد روانی بازار می تواند در تاثیرگذاری این شرایط موثر بوده و ضعف بازار را در مواجهه با کمبود نقدینگی و تصاعد نرخ ارز را بیشتر نشان دهد.

اقدام تیم دیپلماسی ایران برای کنترل ارز؛ امیدپاشی به جای ارزپاشی!

 شاید به همین علت، تیم سیاست خارجی کشور تلاش دارد که شرایط دیپلماسی کشور را مساعد نشان داده و حداقل از موج بدبینی به توافق هسته ای کاسته و شرایط را مجدد به دوران تعلیق بازگرداند. اظهارات اخیر امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان می تواند تأیید کننده این نظر باشد. امیرعبداللهیان در جدیدترین اظهارات دیپلماتیک خود هم از نزدیک بودن توافق با عربستان  گفته و هم بر افزایش احتمال توافق با ایالات متحده و احیای برجام تاکید کرده است. وزیر امور خارجه ایران گفته: بازگشت روابط ریاض با تهران را به حالت طبیعی هم به نفع دو کشور و هم به نفع منطقه می‌دانیم… جمهوری اسلامی ایران همواره از گفت‌وگو و تعامل با عربستان سعودی استقبال کرده است.

امرعبداللهیان در رابطه با توافق هسته ای و برجام نیز گفت: اکنون در حال تنظیم مرحله جدیدی از گفت‌وگوها هستیم… برداشت من از آنچه که ایشان از آمریکایی‌ها نقل کردند، این است که دستیابی به توافق ممکن است… اظهارات طرف آمریکایی ناظر بر اعلام آمادگی طرف آمریکایی برای گام برداشتن در مسیر جمع‌بندی توافق است… اگر طرف آمریکایی در چارچوب پیامی که ارسال کرده واقع‌بینانه برخورد کند و اظهارات رسانه‌ای ریاکارانه قبلی را تکرار نکند ما فاصله زیادی با توافق نخواهیم داشت.

این اظهارات خوشبینانه می تواند بر آرام شدن التهاب بازار ، به خصوص بازار ارز تاثیر بگذارد. اما نباید فراموش کرد که اقدامات کوتاه مدت دیپلماتیک، فقط نوعی مسکن موقت است. درمان واقعی بازار ارز از طریق اقدامات اقتصادی وزارت اقتصاد و بانک مرکزی یعنی پیگیری سیاست ارز پاشی، کنترل ‌واردات و صادرات، اجرای دقیق سیاست های پولی و … صورت می گیرد.

لینک کوتاه : https://didbanpress.ir/?p=14666

نظر دهید:

قوانین ارسال نظرات
  • نظراتی که در آنها از الفاظ زشت و رکیک استفاده شده باشد تایید نخواهند شد.
  • نظراتی که به صورت اسپم و تکراری فرستاده شوند تایید نخواهند شد.
  • نظراتی که جنبه تبلیغاتی و معرفی محتوای شخصی باشند و یا ربطی به موضوع پست مربوطه نداشته باشند حذف خواهند شد.
  • برای انتقادات ، درخواست ها و پیشنهادات خود از طریق فرم تماس با ما که مستقیم با پست الکترونیک سایت در ارتباط هست اقدام کنید.
  • نظرات ممکن است بدون پاسخ تایید شوند که در اینصورت باید منتظر پاسخ از سوی دیگر کاربران باشید.
  • نظرات فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • جهت ارسال نظرات ، حتما آدرس ایمیل خود را به صورت صحیح و بدون www وارد کنید.