دیدبان پرس: محسن زمان پور؛ کمتر از یک هفته به اعلام تایید، رد یا عدم احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی از سوی هیئت نظارت باقیمانده است.
طبیعتاً در این مقطع زمانی هر داوطلبی که بتواند از غربال شورای نظارت عبور کند، مجالی برای نشستها، جلسات رخ به رخ و تهیهی ساز و کار تبلیغاتی روزهای آتی فراهم میآورد و بالعکس هر کاندیدایی که در این مرحله از ادامه راه بازمانَد؛ به احتمال قریب به یقین از قافله عقب مانده و شانس کمتری برای رسیدن به کرسی سبز مجلس خواهد داشت.
در دیدار اخیر رهبر انقلاب با اعضای شورای نگهبان بر تشریک مساعی در برگزاری پرشور انتخابات تاکید شد. محمد مهاجری، یکی از فعالین سیاسی اصولگرا در این باره میگوید:« اینکه رهبر انقلاب در دیدار شورای نگهبان درباره مشارکت پرشور صحبت میکنند، خودش یک پیام برای آسانگیری در تایید صلاحیتهاست».
از ابتدای سال جاری و با افزایش تب و تاب انتخابات گمان آن میرفت که شور بیشتری در فضای مجازی و حقیقی برای این بزنگاه تاریخی ایجاد شود. با این وجود دلایلی نظیر مشکلات اقتصادی، عدم تحرک اثرگذار احزاب و الیتهای سیاسی و بیم از رد صلاحیت های گسترده، رخوت و سکون بر جامعه حاکم شد و علیرغم اینکه حدود دوماه به آغاز فرآیند رایگیری باقیمانده است، گویی جامعه مترصد و منتظر عبور کاندیداها از انواع و اقسام فیلترهای موجود است!
با نگاهی به جامعه آماری در حوزه مسجدسلیمان، هفتکل، لالی و اندیکا، مشخص میشود که از ابتدای سال بیش از ۱۵۰ نفر برای انتخابات پایان سال پیش ثبت نام انجام دادند که این تعداد پس از یک دوره بررسی صلاحیت به حدود ۸۵ نفر کاهش یافت. در مرحله بعدی از همین تعداد، بیش از ۶۵ درصد کاندیداها با عدم تأیید هیأت اجرایی انتخابات مواجه شدند و متقاضیان حضور در صحنه کاندیداتوری را به ۲۹ نفر رساند. این بدان معنی است که بیشتر از ۸۰ درصد کاندیداها در همین دو مرحله از ادامه مسیر بازماندند.
عدم احراز صلاحیت چهرههای سرشناس و بیم از عدم تأیید مابقی کاندیداهای صاحب رای، این احتمال را تقویت میکند که مشارکت در روز انتخابات با عدم اقبال عمومی جامعه روبرو شده و ضمن کمرنگ کردن حضور مردم در صحنه، موجبات تشکیل یک مجلس حداقلی را فراهم آورد. چیزی که نه مطلوب نظام است و نه مردم!
نگارنده معتقد است که وظیفه خطیر این دوره در افزایش مشارکت عمومی، نه بر دوش ملت، بلکه بر عهده شوراهای نظارت و نگهبان است و هشدار جدی برای تقویت حضور مردم و تشکیل یک مجلس با پشتوانه رای بالای ملت، متوجه این دو شورا است. با توجه به تحقیقات میدانی پیشبینی میشود مشارکتی حدود ۵۰ درصد را در این حوزه شاهد باشیم. در حال حاضر احزاب سیاسی نیز از ارائه لیست برای کسب کرسی های مجلس شورای اسلامی امتناع میورزند و ادامه این روند را به اخذ تاییدیه ها منوط میکنند.چیزی که در جوامع پیشرفته و دموکراتیک کم نظیر و حتی نادر است!
برگزاری یک انتخابات دموکراتیک و مطابق با اصول پذیرفته شده جوامع مترقی این مهم را تبیین میسازد که بهتر است شوراهای نظارت و نگهبان اجازه دهند خود مردم صلاحیت کاندیداها را در برگه رأی و روز ۱۱ اسفند ماه سال جاری مشخص کنند تا سلایق مختلف در این هماورد دموکراتیک حضور حداکثری داشته باشند و مجلسی قوی مطابق با خواست آحاد متنوع جامعه، تشکیل شود.
فراموش نکنید که رد صلاحیت های گسترده رمق انتخابات را خواهد گرفت.
دبیر حزب کارگزاران سازندگی شهرستان مسجدسلیمان
۸ دی ماه ۱۴۰۲