دیدبان مسجدسلیمان : یونس رفیعی منجزی کارشناس ارشد جامعه شناسی :
اقتصاد علم است ، علمی که به اقتصاد خرد (Microeconomics) و اقتصاد کلان (Macroeconomics) تقسیم بندی می شود . اقتصاد خرد بررسی رفتار اقتصادی افراد و بنگاه هاست و اقتصاد کلان به بررسی فعالیت های اقتصادی در سطح کشور می پردازد.
در اقتصاد خرد فرد به دنبال این است که؛
۱٫چگونه امکانات خود (مانند بودجه، وقت و …) که محدود هستند را بین کالاها و خدمات مختلف تخصیص دهد تا به هدف خود که فرض می شود حداکثر سود و رفاه است،دست یابد.
۲٫ و اینکه یک بنگاه اقتصادی چگونه امکانات محدود خود را (مانند بودجه یا اعتباری که برای تولید می خواهد هزینه نماید) را صرف استخدام عوامل تولید یا تهیه مواد اولیه و….نماید تا به هدف خود که حداکثر تولید یا سود است دسترسی پیدا کند.
در این وضعیت اقتصادی ، در هدف اول امکانات چنان محدود شده اند که تصور سود و رفاه از بین رفته است و باید تنها زنده ماند!!! و در هدف دوم بنگاه های اقتصادی کوچک دیگر توان ایستادگی ندارند و تعطیل می شوند و بدهی های کلان به بانک ها بر جای می ماند.
در اقتصاد کلان امکانات محدود یک جامعه مانند نیروی انسانی، سرمایه و … چگونه تخصیص یابد تا به حداکثر اهداف جامعه (مثل اشتغال، ثبات قیمت ها، رشد تولید و …) دسترسی پیدا کند؟
اقتصاد کلان نیز متاسفانه چنان ایستا و فاسد شده است که امکاناتی اگر باقی مانده باشد در اختیار مافیا است ؛ مانند مافیای خودرو که نصیبی برای بخش تولید کننده واقعی کالا و خدمات ندارد و اقتصاد یا مافیایی میشود یا دلالی!
از این رو دولت محرومان و مجلس مدعی انقلابی برای اقتصاد باید به دنبال راه حل های عملی و علمی باشند تا بخشنامه ای و نمایشی . مانند دستورات و اظهار نظرهایی که این چند ماهه شاهد بوده ایم.
اقتصاد علمی است که براحتی میتواند برای سایر نظام های اجتماعی جامعه مانند سیاسی اجتماعی و فرهنگی چالش ایجاد کند و با جان و معیشت مردم مستقیما در ارتباط است. لذا باید اصلاحات سریع و فوری در نظام اقتصادی روی دهد تا اعتمادی دوباره به بازار و جامعه وارد شود.
سوال اینجاست که با همین روند آیا ما فقیر می شویم؟