تاریخ : دوشنبه, ۲۵ فروردین , ۱۴۰۴ 16 شوال 1446 Monday, 14 April , 2025

آخرین اخبار

نشست صمیمانه مدیر عامل نفت و گاز مسجدسلیمان با مدیریت شرکت توزیع برق شهرستان پاکسازی منطقه گردشگری دوراهی لالی توسط پرسنل واحد فضای سبز و بهسازی شرکت بهره برداری و نفت و گاز مسجدسلیمان جانمایی و نصب سطل زباله و توزیع کیسه زباله توسط اداره فضای سبز و بهسازی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در مناطق گردشگری شهرستان مسجدسلیمان اجرای طرح طبیعت پاک توسط اعضای انجمن همیاران محیط زیست و اداره محیط زیست مسجدسلیمان بارش برف و ترافیک سنگین در جاده های شمالی کشور/ ترافیک سنگین‌ ورودی و خروجی خراسان رضوی، فارس، اصفهان و تهران یارانه نقدی فروردین ماه تغییر کرد؟/ اعلام مبلغ یارانه نقدی در سال ۱۴۰۴ برگزاری نشست صمیمانه فرماندار شهرستان مسجدسلیمان با اصحاب رسانه تشریح عملکرد ۱۴۰۳ هیات شطرنج مسجدسلیمان نشست صمیمانه فرماندار مسجدسلیمان با روسای ستادهای دکتر پزشکیان کسب مدال های رنگارنگ توسط شاگردان مولایی در مسابقات تکواندو استان خوزستان بهسازی جاده ارتباطی مسجدسلیمان-ایذه مدیرعامل جدید شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان منصوب شد پایان پرافتخار مسابقات عملیاتی_تخصصی ورزشکاران آتش نشان استان خوزستان در اهواز دکتر حسین صفارفر به عنوان سرپرست شبکه‌ بهداشت و درمان شهرستان مسجدسلیمان منصوب شد درخشش تکواندوکاران نفت مسجدسلیمان در مسابقات قهرمانی جایزه بزرگ نوجوانان استان خوزستان حضور تیم تکواندو نفت مسجدسلیمان در مسابقات قهرمانی جایزه بزرگ نوجوانان استان خوزستان به میزبانی شهرستان کرخه افتخار آفرینی تیم ھای کاراتہ بانوان و اقایان در مسابقات قھرمانی کشور بانوی شاهنامه خوان مسجدسلیمانی به عنوان دبیر دومین جشنواره ملی استعدادهای صحنه منصوب شد از کارمند نخبه مسجدسلیمانی تجلیل بعمل آمد ارائه خدمات فوق تخصصی هماتولوژی و آنکولوژی در مسجدسلیمان

9
بقلم یونس رفیعی منجزی - کارشناس ارشد جامعه شناسی

عقلانیت؛ راهی برای گریز

  • زمان تقریبی مطالعه این خبر : 2 دقیقه
  • کد خبر : 5709
  • 21 آبان 1399 - 15:55
عقلانیت؛ راهی برای گریز

حرکت تاریخی انسان ها به سمت کنش عقلانی است. در کنش عقلانی هدف در ارتباط با ارزش است. تصمیم ها و رفتارهای ما برای رسیدن به هدف است، اما آیا عقلانیت اجازه می دهد برای رسیدن به مطلوب هدف، هر اقدامی را انجام دهیم؟

دیدبان مسجدسلیمان : انسان ها موجوداتی هستند که باورهایی خاص دارند و می‌توانند این باورها را به فعل برسانند یا تغییر دهند.

عقلانیت در سه قالب استفاده می شود، باورهای معقول یا ارزشهای معقول و در نهایت رفتارهای عقلانی.
در عقلانیت نظری ما به چه باوری، باور عقلانی داریم و در عقلانیت عملی ما چه رفتاری را معقول می دانیم و در نهایت عقلانیت ارزشی برای چه چیزهایی ارزش قائل شویم؟
عقلانیت مدنظر ما عقلانیت هنجاری است.

انسان به عنوان حیوان عاقل چه رفتارها و ارزش ها و باورهای داشته باشد که حیوان عقلانی محسوب شود؟
عقلانیت مستلزم ‘باید’ است. باید چگونه باشیم، باید باوری که داریم انجام دهیم، باید به باورمان نظم دهیم و قانونمند کنیم و این باید ها سبب می‌شود که چه رفتارهایی در قالب عقلانیت انجام دهیم.
ما دارای چهار کنش هستیم. کنش اجتماعی، کنش عاطفی، کنش سنتی و کنش عقلانی.
حرکت تاریخی انسان ها به سمت کنش عقلانی است. در کنش عقلانی هدف در ارتباط با ارزش است. تصمیم ها و رفتارهای ما برای رسیدن به هدف است، اما آیا عقلانیت اجازه می دهد برای رسیدن به مطلوب هدف، هر اقدامی را انجام دهیم؟
مثال ساده آن کسب ثروت است. آیا عقلانیت، رسیدن به هدف (ثروت)را به هر روشی توصیه می کند و آنرا مورد قبول جامعه میداند؟

قطعا جامعه دارای ارزش هایی است که براساس آن، راه های رسیدن به اهداف را مشروع و مقبول می کند. در این صورت هر راهی را که می توان به هدف (ثروت)رسید را نمی‌پذیرد و تنها از راه معقول و ارزشی مورد قبول جامعه است.

جامعه ما شاهد فساد های زیادی در ساختار اقتصادی خود است چرا که راه رسیدن به هدف عقلانی از شیوه های غیر ارزشی (اختلاس.احتکار.رانت و ویژه خواری و….)میگذرد.
در مسائل سیاسی جامعه ما، فرد برای رسیدن به مطلوب سیاسی خود دست به روش هایی میزند که از نظر عقلانیت ارزش دار، مورد پسند نیست، اما فرد برای رسیدن به این هدف کوشش خود را دارد و به هر اقدامی دست می زند تا به مقصود برسد. از تقلب در انتخابات تا لابی ها و باج دهی های سیاسی و امتیاز دادن ها.
این دور شدن از عقلانیت ارزشی سبب می شود شایسته سالاری در جامعه مورد هجمه قرار گیرد و درنهایت اعتماد مردم به روش های دموکراتیک و قانونمند، خدشه دار شود و انسجام اجتماعی ناشی از قانون را زیر سوال ببرد. چرا که فرد از عقلانیت خود برای فقط به رسیدن به مطلوب سود برده است اما اخلاقیات را قربانی کرده است.
جامعه ما نیاز دارد برای اعتلای خود، عقلانیتی در چارچوب هدف مقبول و وسیله رسیدن مشروع و استفاده نماید تا از پیامدهای منفی آن جلوگیری شود.

لینک کوتاه : https://didbanpress.ir/?p=5709
  • نویسنده : یونس رفیعی منجزی
  • منبع : دیدبان مسجدسلیمان
  • بدون دیدگاه

نظر دهید:

قوانین ارسال نظرات
  • نظراتی که در آنها از الفاظ زشت و رکیک استفاده شده باشد تایید نخواهند شد.
  • نظراتی که به صورت اسپم و تکراری فرستاده شوند تایید نخواهند شد.
  • نظراتی که جنبه تبلیغاتی و معرفی محتوای شخصی باشند و یا ربطی به موضوع پست مربوطه نداشته باشند حذف خواهند شد.
  • برای انتقادات ، درخواست ها و پیشنهادات خود از طریق فرم تماس با ما که مستقیم با پست الکترونیک سایت در ارتباط هست اقدام کنید.
  • نظرات ممکن است بدون پاسخ تایید شوند که در اینصورت باید منتظر پاسخ از سوی دیگر کاربران باشید.
  • نظرات فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • جهت ارسال نظرات ، حتما آدرس ایمیل خود را به صورت صحیح و بدون www وارد کنید.