دیدبان مسجدسلیمان:هایپر پسماندها: محل هایی هستند ڪه در آن ارزش ریالی پسماندهای خشک شهروندان از جمله دور ریختنیهای پلاستیڪی، شیشهای، الڪترونیڪی، فلزی و… براساس قیمتهای مصوب سازمان پسماند شهر مشخص می شود و طبق این طرح اهالی میتوانند معادل ریالی آن از اجناسی ڪه در این هایپر پسماند وجود دارد، خریداری ڪنند.
این هایپر پسماندها باید با نصب جداول ارزش پسماندها را برای شهروندان مشخص نمایند.
با اجرای این ایده، طبق قیمتهای مصوبی ڪه از سوی سازمان پسماند اعلام میشود، شهروندان به ازای پسماندی ڪه تحویل میدهند، میتوانند برای دریافت چندین نوع ڪالا حق انتخاب داشته باشد.
اثربخشی این طرح در تشویق مردم برای تفکیک پسماند خشک و تر،
ارائه بستههای آموزشی و آموزش چهره به چهره توسط ڪارشناسان هم باید بخشی از برنامههایی باشد ڪه در آینده نزدیک توسط ادارات مربوطه اجرا گردد.
لازم به ذڪر است ڪه اطلاعرسانی، شرط موفقیت این هایپرپسماندهاست.
حدود۴۰درصد پسماندهای تولیدی شهروندان را پسماندهای خشک تشڪیل میدهند ڪه با توجه به پیامدهای منفی زیست محیطی آن، شهرداری باید تلاش ڪند در برنامه های توسعه شهری، تفکیک از مبدأ پسماندها با هدف تسریع در فرایند بازیافت و افزایش تفکیک پسماندهای بهداشتی اجرا نماید.
اجرای این نوع اقدامات از جمله طرح ڪاپ(کاهش پسماند) و راهاندازی هایپر پسماند از اهمیت بالایی برخوردار است، اما نیاز است ڪه تبلیغات لازم برای اطلاعرسانی گسترده توسط فعالان محیط زیست در گروههای مجازی انجام شود و همه گروههای شغلی و مراڪز آموزشی در جریان آنها قرار گیرند.
یڪی از اقدامات مهمی ڪه مدیریت شهری باید به آن توجهی ویژه نماید، ڪاهش پسماند و دفن آن با هدف افزایش تفکیک پسماندها و راهاندازی هایپر پسماند ڪه از خدمات ارزشمند و مڪانیزمهای تشویقی در مناطق مختلف محسوب میشود، می باشد.
طبیعتاً این طرح مهم و اثرگذار است و در ڪنار طرح ڪاپ، باید مورد توجه سایر مسئولان نیز قرار گرفته و در مناطق مختلف شهر اجرایی شود.
اگر این طرح اجرایی شود تا قسمت زیادی از پسماندهایی ڪه قابل استفاده مجدد هستند، توسط هایپرمارڪت ها دریافت و در ازای آن ڪالاهای اساسی به شهروندان ارائه می شود.
در این طرح جمعآوری پسماند به ۲روش یعنی آوردن و بردن انجام میشود:
در روش اول: شهروندان خودشان پسماند را به غرفهها، مخازن تفکیک پسماند (هایپر پسماند) میبرند و در روش دوم: مأموران شهرداری وظیفه جمعآوری پسماندها را به عهده دارند.
ایجاد هایپر پسماند هزینه جمعآوری پسماند از جلو درب منازل را تا حد زیادی ڪاهش میدهد و در عین حال فرصتی است تا شهروندان حین تحویل پسماند از هدایایی نیز بهرهمند شوند، راهاندازی این هایپرها نقش بسزایی در ڪاهش زبالهگردی، فعالیت ڪودڪانڪار و چالشهای اجتماعی همراه خواهد داشت.
برای اجرای هرچه بهتر این طرح و حصول نتایج مطلوب، بهتر است ڪالاهایی ڪه در این هایپرها یا غرفه ها به فروش میرسند، تا حد امڪان قابل بازیافت باشند
نصب بنرهای اطلاعرسانی و آگاهسازی درباره تفکیک پسماند و توزیع بستههای آموزشی با موضوع طرح ڪاپ(ڪاهش پسماند) سهم مسئولیت اجتماعی و… نیز امر مهمی است ڪه بهتر است در دستورڪار مسئولین مربوطه علی الخصوص شهرداری و محیط زیست قرار گیرد.