رئیسی در مصاحبهای اختصاصی که با رادیو و تلویزیون مرکزی چین انجام داد گفت این سفر از اهمیت راهبردی فراوانی برای تقویب همکاری دوستانه میان چین و ایران برخوردار است و نقطه عطفی در جهت ارتقا و توسعه روابط بین ایران و چین در همه عرصه هاست.
میتوان گفت پذیرایی از رئیس جمهور ایران در بالاترین سطح صورت گرفت. «شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین مراسم خوش آمد باشکوهی را برای آقای رئیسی برگزار کرد و بعد از آن رهبران دو کشور دیدار رسمی انجام داده و در ضیافت شام شرکت کردند.علاوه بر این «لی کهچیانگ» نخست وزیر چین و «لی جان شو» رئیس کمیته دائمی کنگره ملی خلق چین نیز با رئیس جمهور رئیسی دیدار کردند.
طی گفتگوها، آقای «شی» تاکید کرد چین همواره به روابط چین-ایران از منظر راهبردی نگاه میکند. مهم نیست وضعیت بینالمللی و منطقهای چقدر تغییر کند، مهم این است که چین به شکل تزلزل ناپذیری همکاری دوستانه با ایران را توسعه خواهد داد و توسعه مداوم مشارکت راهبردی جامع چین-ایران را ارتقاء میبخشد. این مشارکت نقشی مهم در پیشبرد صلح و انسانیت در میانه تغییرات نادر در قرن اخیر، ایفا میکند.
طی این سفر، سران کشورهای چین و ایران شاهد امضای مجموعهای از اسناد همکاریهای دوجانبه در حوزههای کشاورزی، تجارت، گردشگری، حفظ محیط زیست، سلامت، امداد و نجات، فرهنگ و ورزش بودند.
دو طرف همچنین دو یادداشت تفاهم مهم را به امضا رساندند که عبارتند از «یادداشت تفاهم ارتقاء تبادل و همکاری میراث فرهنگی» و «یادداشت تفاهم همکاری میان رادیو و تلویزیون مرکزی چین و صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران.»
این دو یادداشت تفاهم از ارزش ویژهای برخوردارند. هم چین و هم ایران دارای تاریخ و تمدن باستان هستند و میراث فرهنگی با عظمتی دارند.
با توجه به اهمیتی که ایران نیز برای آن قائل است، ارتقاء همکاری میان دو کشور در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی، به شکل قابل توجهی جایگاه ایران در جهانگردی چینیها را ارتقاء میبخشد، گردشگران چینی بیشتری به ایران میروند و آنگاه به طور قابل ملاحضهای توسعه صنعت گردشگری ایران اتفاق میافتد و به احیای اقتصادی این کشور کمک میشود.
تعمیق همکاری میان سازمانهای رادیو و تلویزیون دو طرف نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است. مدتهای طولانی است که چین و ایران بر استقلال، حفظ انصاف و عدالت، مخالفت با هژمونی و ارعاب تاکید ورزیده و با تحریمهای غیرقانونی مخالفت کردهاند. بنا بر این، آنها به اهداف اصلی تحریف و سیاهنمایی برخی رسانههای غربی به سرکردگی ایالات متحده تبدیل شدهاند. پروپاگاندای خصمانه رسانههای غربی علیه چین و ایران به شکل اجتناب ناپذیری بر درک متقابل مردم دو کشور تاثیرگذاشته است.
از این رو، رسانههای دو کشور به ویژه رسانههای رسمی، وظیفه مقابله با آن سیاهنماییهاست. تقویت همکاری راهی مهم برای ارتقاء تاثیرگذاری هر دو طرف است.
آقای رئیسی در یادداشتی که پس از مصاحبه با رادیو و تلویزیون مرکزی چین برای این رسانه نوشت، تاکید کرد: « در آگاهی بخشی و امید آفرین موفق باشید!» این نشان دهنده انتظارات جدی وی از نقش برجسته رسانههای ملی و افکار عمومی است.
در پایان سفر رئیس جمهور ایران به چین، دو طرف یک بیانیه مشترک صادر کردند. این بیانیه شامل حوزههای امنیت سیاسی، دفاعی، اقتصادی، فرهنگی، آموزشی و غیره بود.
میتوان گفت این بیانیه یک سند جدی انجام وظایف برای توافق همکاری جامع بین دو کشور بود که در ماه مارس سال گذشته، حاصل شد.
در پایان این بیانیه، تاکید شد که رئیس جمهور رئیسی از رئیس جمهور شی برای سفری رسمی به ایران دعوت به عمل آورده است. آقای شی این دعوت را با کمال میل پذیرفت و تمایل خود برای سفر به ایران را در فرصت مناسب ابراز داشت.
چین و ایران ارتباط راهبردی خود را از طریق دیپلماسی سران کشور به پیش بردهاند؛ امری که به شکل موثری اعتماد متقابل راهبردی را ارتقاء بخشیده و به مشارکت راهبردی جامع بین دو کشور در سطحی جدید منجر شده است.
توسعه روابط دوستانه بین چین و ایران برای دو کشور، منطقه و جهان سودمند است و علیه هیچ طرف ثالثی نیست. طی این دیدار، سران دو کشور مشترکا نقشه راه توسعه همه جانبه مناسبات ایران و چین در آینده را طراحی کردند.
این باور وجود دارد که نتایج سفر رئیسی قطعا منافع بیشتری را برای دو کشور و مردم چین و ایران به ارمغان خواهد آورد و انرژی مثبت بیشتری را به ارتقاء صلح و ثبات در خاورمیانه و حفظ انصاف و عدالت بینالمللی تزریق میکند.