سعید کریمی کارشناس ارشد حقوق خصوصی دیدبان مسجدسلیمان : آیا مطابق قوانین جدید ڪما فی السابق اعتیاد جرم می باشد؛ اگر پاسخ مثبت است، تحت چه شرایطی و مجازات شخص معتاد چیست؟
بله، اعتیاد هنوز هم جرم است.
بنابر ماده (۱) بند (۵) قانون مبارزه با مواد مخدر، استعمال مواد مخدر یا روانگردان های صنعتی غیر دارویی به هر شڪل، جرم می باشد مگر در مواردی ڪه قانون استثناء ڪرده است.
منظور از استعمال مواد مخدر، وارد ڪردن این مواد به بدن است.
وفق ماده، استعمال به هر طریق جرم محسوب می شود.
نڪته:
شایان ذڪر است ڪه استعمال مواد مخدر با اعتیاد به آن تفاوت دارد.
بدین معنا ڪه استعمال حتی با یک بار مصرف نیز تحقق می یابد در حالیڪه در اعتیاد، استعمال به صورت مڪرر صورت میگیرد.
بنابراین می توان گفت هر معتادی استعمال ڪننده مواد مخدر است ولی هر استعمال کننده ای لزوماً معتاد نیست.
با این حال مطابق ماده مذڪور صرف استعمال نیز جرم تلقی شده.
منظور انتهای ماده نیز ڪه مقرر می داشته : … به جز مواردی ڪه قانون استثنا ڪرده، مصارف پزشڪی و درمانی و بنابر تجویز پزشک می باشد، ڪه استعمال مجاز محسوب می شوند.
? مجازات قانونی فرد معتاد
ماده (۱۵) قانون مبارزه با مواد مخدر تڪالیفی را بر عهده اشخاص معتاد گذاشته، مبنی بر اقدام به ترک؛ لیڪ چنانچه از این تڪالیف سرپیچی ڪنند، مورد پیگرد قانون قرار خواهند گرفت.
?تڪالیف به شرح ذیل است:
معتادین ابتدا مڪلفند به مراکز مجاز دولتی، غیر دولتی یا خصوصی و یا سازمان های مردم نهاد درمان و ڪاهش آسیب، مراجعه و اقدام به ترک اعتیاد نمایند.
سپس از این مراڪز گواهی تحت درمان بودن و ڪاهش آسیب دریافت نمایند؛ همچنین مڪلفند از هرگونه تجاهر ( استعمال مواد مخدر در ملأ عام و تظاهر به اعتیاد) خودداری نمایند.
پس از درمان و خروج از این مراڪز نیز این اشخاص مڪلفند در صورت تشخیص مراڪز درمانی و تأیید مراجع قضایی تڪالیف مراقبتی را اجرا نمایند.
اگر بدون عذر موجه از تڪالیف مذڪور تخلف نمایند، به حبس از نود و یڪ روز تا شش ماه محڪوم خواهند شد.