تاریخ : سه شنبه, ۲۶ فروردین , ۱۴۰۴ 17 شوال 1446 Tuesday, 15 April , 2025

آخرین اخبار

نشست صمیمانه مدیر عامل نفت و گاز مسجدسلیمان با مدیریت شرکت توزیع برق شهرستان پاکسازی منطقه گردشگری دوراهی لالی توسط پرسنل واحد فضای سبز و بهسازی شرکت بهره برداری و نفت و گاز مسجدسلیمان جانمایی و نصب سطل زباله و توزیع کیسه زباله توسط اداره فضای سبز و بهسازی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در مناطق گردشگری شهرستان مسجدسلیمان اجرای طرح طبیعت پاک توسط اعضای انجمن همیاران محیط زیست و اداره محیط زیست مسجدسلیمان بارش برف و ترافیک سنگین در جاده های شمالی کشور/ ترافیک سنگین‌ ورودی و خروجی خراسان رضوی، فارس، اصفهان و تهران یارانه نقدی فروردین ماه تغییر کرد؟/ اعلام مبلغ یارانه نقدی در سال ۱۴۰۴ برگزاری نشست صمیمانه فرماندار شهرستان مسجدسلیمان با اصحاب رسانه تشریح عملکرد ۱۴۰۳ هیات شطرنج مسجدسلیمان نشست صمیمانه فرماندار مسجدسلیمان با روسای ستادهای دکتر پزشکیان کسب مدال های رنگارنگ توسط شاگردان مولایی در مسابقات تکواندو استان خوزستان بهسازی جاده ارتباطی مسجدسلیمان-ایذه مدیرعامل جدید شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان منصوب شد پایان پرافتخار مسابقات عملیاتی_تخصصی ورزشکاران آتش نشان استان خوزستان در اهواز دکتر حسین صفارفر به عنوان سرپرست شبکه‌ بهداشت و درمان شهرستان مسجدسلیمان منصوب شد درخشش تکواندوکاران نفت مسجدسلیمان در مسابقات قهرمانی جایزه بزرگ نوجوانان استان خوزستان حضور تیم تکواندو نفت مسجدسلیمان در مسابقات قهرمانی جایزه بزرگ نوجوانان استان خوزستان به میزبانی شهرستان کرخه افتخار آفرینی تیم ھای کاراتہ بانوان و اقایان در مسابقات قھرمانی کشور بانوی شاهنامه خوان مسجدسلیمانی به عنوان دبیر دومین جشنواره ملی استعدادهای صحنه منصوب شد از کارمند نخبه مسجدسلیمانی تجلیل بعمل آمد ارائه خدمات فوق تخصصی هماتولوژی و آنکولوژی در مسجدسلیمان

11
نمایندگان تک دوره ای به قلم عادل فتاح‌پور کنشگر اجتماعی

چرا در شهرستان ها نمایندگان مجلس، تک دوره ای می‌شوند؟

  • زمان تقریبی مطالعه این خبر : 3 دقیقه
  • کد خبر : 5359
  • 24 مهر 1399 - 12:01
چرا در شهرستان ها نمایندگان مجلس، تک دوره ای می‌شوند؟

در دگرگونی نظام سیاسی و اجتماعی سال ۱۳۵۷ و تبدیل نظام سلطنتی مشروطه به نظام سیاسی جمهوری اسلامی باز هم کمابیش شاهد این توالی و تکرار در انتخاب نمایندگان اکثر شهرستان ها بوده ایم که نمونه بارز آن در حوزه انتخابیه مسجد سلیمان بزرگ ( مسجد سلیمان ، هفتکل ، لالی و اندیکا ) انتخاب جناب پروفسور امیدوار رضایی در چهار دوره متوالی است .

《دیدبان مسجدسلیمان》 ایرانیان، عادت به توالی و تکرار را از زمان مشروطه که برای اولین بار انتخابات در سطح باقیمانده ممالک محروسه ( ایران فعلی ) به وجود آمد ، تجربه کرده اند . معمولا نمایندگان ثابت بودند و حتی در مواقعی نمایندگان منتخب میتوانستند با شور و مشورت افراد جدیدی را بدون اتکا به آرا عمومی به مجلس شورای ملی که طبق فرمان مظفر در زمان مظفرالدین شاه قاجار امضا و لازم الاجرا شده بود بیفزایند . (رجوع شود به لیست نمایندگان ادوار اول تا سوم مجالس مشروطه ) .

در دگرگونی نظام سیاسی و اجتماعی سال ۱۳۵۷ و تبدیل نظام سلطنتی مشروطه به نظام سیاسی جمهوری اسلامی باز هم کمابیش شاهد این توالی و تکرار در انتخاب نمایندگان اکثر شهرستان ها بوده ایم که نمونه بارز آن در حوزه انتخابیه مسجد سلیمان بزرگ ( مسجد سلیمان ، هفتکل ، لالی و اندیکا ) انتخاب جناب پروفسور امیدوار رضایی در چهار دوره متوالی است . در آن روزگار شاید ذهنیت عمومی جامعه پذیرای این تکرار بود و به نوعی این تفکر عامیانه که نمایندگان شهرستان ها در چهارسال اول به دنبال یادگرفتن راه رسیدن به مجلس و آشنایی با راهروهای مجلس هستند و در دوره های بعدی میتوانند تاثیر گذاری بیشتری برای پیگیری مطالبات داشته باشند ، باعث میشد که مردم به رای مجدد به نماینده منتخب روی آوردند اما به مرور با افزایش آگاهی های اجتماعی و پا به عرصه نهادن نسل های جدید و سربرآوردن خواسته های این نسل نوپا، به نظر میرسد این توالی و تکرار رنگ باخته و دیگر شدنی نیست مگر در صورت شایستگی نماینده و ارائه عملکرد مطلوب .

افزون بر این گزینه ، کم حوصلگی اجتماعی از برآورده نشدن شعارها و همچنین رفتار نماینده منتخب در ابعاد ملی و منطقه ای را نیز میتوان به این عوامل افزود .

در این دو دهه گذشته که کشور عزیزمان به خاطر مسائل هسته ای درگیر انواع تحریم ها بوده شرایط کشورداری و رفع کمبودها با مشکلات اساسی مواجه شده است ، هر چهار سال یکبار افرادی با عنوان کاندیدا ، با هزاران وعده، شعار رفع مشکلات را میدهند و مردم نیز به ناچار و از روی اصل تداوم زندگی ، فردی را انتخاب میکنند که این مشکلات را برطرف نماید .

با ذکر این مقدمه و بررسی دو دوره گذشته نمایندگی مجلس در بیشتر شهرستان های اطراف میتوان دریافت که دو عامل در ناکامی نمایندگان برای راهیابی به مجلس در دور بعد کاملا اثر گذار بوده است . اول محقق نشدن شعار ها و دیگری رویکرد طایفه محور یا عشیره محور و به قول برخی تحلیلگران قومگرایی، می باشد . ( اینجانب با به کار بردن اصطلاح قوم گرایی مخالفم چون قوم گرایی تعریف دیگری دارد و آنچه مد نظر این تحلیلگران می باشد سهم خواهی طایفه ای یا عشیره ای است و نه قوم گرایی ) . هر چند که علاوه بر رویکرد طایفه / عشیره محور ، رویکرد دیگری نیز با عنوان ستاد محور هم وجود دارد .
علی ایحال با وضعیت فعلی تحریم ها و شرایط عمومی کشور پیش بینی می شود که بسیاری از طرح ها و پروژه ها طی چهار سال ، فراتر از جلسه با وزیر و معاون وزیر و مدیر کل نخواهد بود و در خوشبینانه ترین حالت ، مجوز اجرای پروژه ای صادر خواهد شد که کفاف مطالبات بیشمار و برزمین مانده مردم را نخواهد داد ، اما آنچه در این شرایط بحرانی تیر خلاص را بر پیکره منصب نمایندگی در شهرستان ها خواهد زد دخالت های غیر قانونی در عزل و نصب ها و آنهم دخالت جهت سهم خواهی طایفه ای / عشیره ای و ستادی است . چراکه بعد از چهار سال نماینده منتخب میماند با انبوهی از شعار های نافرجام و قول و وعده های فلان وزیر و فلان مدیر کل و مردمی که خواسته هایشان تحقق نیافته و از طرفی به خاطر انتخاب های سلیقه ای مدیران از طرف نمایندگان ، دچار سرخوردگی اجتماعی شده اند و دیگر توان اعتماد مجدد را ندارند!

اما بعد سوم این قضیه که بسیار نا امید کننده تر از دو بعد دیگر ماجراست ، نماینده ای است که از ابتدای کار میداند که یک نماینده تک دوره ای است . این نگرش میتواند باعث بروز تصمیم هایی شود که کورسوی امید به آینده ای بهتر را به خاموشی مبدل نماید که پرداختن به آن در این مقال نمیگنجد و نیاز به یادداشتی دیگر دارد .

لینک کوتاه : https://didbanpress.ir/?p=5359
  • نویسنده : عادل فتاح پور
  • منبع : دیدبان مسجدسلیمان
  • ۲ دیدگاه

نظر دهید:

  1. درود
    سپاس از مقاله کامل و جامع شما
    متاسفانه مجلس فرمایشی ،مصدر تصویب قوانین ناکارمد و یکسویه بوده و هستند.همانند آنچه در سال ۱۳۲۸و تشکیل مجلس سنا رخ داد و سلطنت مشروطه را به سلطنت “مطلقه” تنزل داد.

  2. درود جناب آتش سودا ، سپاس از همراهی شما .
    با فرمایش حضرتعالی موافقم .

قوانین ارسال نظرات
  • نظراتی که در آنها از الفاظ زشت و رکیک استفاده شده باشد تایید نخواهند شد.
  • نظراتی که به صورت اسپم و تکراری فرستاده شوند تایید نخواهند شد.
  • نظراتی که جنبه تبلیغاتی و معرفی محتوای شخصی باشند و یا ربطی به موضوع پست مربوطه نداشته باشند حذف خواهند شد.
  • برای انتقادات ، درخواست ها و پیشنهادات خود از طریق فرم تماس با ما که مستقیم با پست الکترونیک سایت در ارتباط هست اقدام کنید.
  • نظرات ممکن است بدون پاسخ تایید شوند که در اینصورت باید منتظر پاسخ از سوی دیگر کاربران باشید.
  • نظرات فینگلیش تایید نخواهند شد.
  • جهت ارسال نظرات ، حتما آدرس ایمیل خود را به صورت صحیح و بدون www وارد کنید.